diumenge, 22 de gener del 2012

Resultats enquesta realitzada

1.    Els familiars de la 3era edat de la vostra familia amb qui conviuen?







2.     Aneu a visitar als vostres avis?
 



3.    Com definiríeu una persona de la tercera edat?

 

4.    Creieu que la gent gran és útil a la nostra societat?



5.    . Esteu d'acord amb la següent afirmació, els notres avis molesten més que ajuden?
La majoria no estan d’acord en aquesta afirmació, ja que creu que estan quan els necessiten i que són útils per a la societat.
Un altre alt %  estan indiferents ja que creuen que no ajuden però tampoc molesten, i algun jove esta d’acord en aquesta afirmació.

6.    Quan aneu en un autobús i veieu que una persona de la tercera edat entra, i tu estàs assentat. Cediries el teu seien perquè s'assenti aquesta persona gran?



7.    Creieu que les ajudes que hi ha per a la gent gran són suficients pel seu benestar social?


8.    Considereu que les retallades que estan fent les administracions com l'autonomica o estatal en matèria de sanitat o pensions afecta en el nivell de vida de les persones de la tercera edat?



9.    Creieu que les persones joves ajudem a la gent gran que més ho necessita? Raoneu la resposta.
La majoria de persones creuen que els joves no ajudem sempre a la gent gran que ho necessita i  que majoritàriament ajuden poc.

dijous, 19 de gener del 2012

Programa Universitari per a Gent Gran


La Facultat d´Educació Social i Treball Social Pere Tarrés de la Universitat Ramon Llull presenten un nou programa universitari especialment dissenyat per a gent gran.

El Programa Universitari per a Gent gran de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés, s'emmarca en les recomanacions de les organitzacions internacionals i nacionals respecte a la integració de la gent gran en la vida social i cultural, i en especial dins de les activitats a promoure amb motiu de la Declaració política de la II Assemblea Mundial sobre l'Envelliment (ONU) del 2002, en el Pla d'Acció per a Gent gran 2003-07 del Ministerio de Trabajo y Asuntos sociales, la Declaració de Lleó (2007) i en l’àmbit universitari en la Llei Orgànica d'Universitats (LOU), on s’estableixen les condicions perquè les Universitats donin suport a l'impuls de més i millors oportunitats d'aprenentatge en la nostra societat del coneixement al llarg de la vida. Des d'aquesta perspectiva fomenta el desenvolupament personal, tant en la seva dimensió individual com social, i té un component que es tradueix en una millora de la qualitat de vida de les persones participants, alhora que manifesta una preocupació a través dels coneixements i experiències compartides.

Es tracta d’una formació de qualitat centrada en la persona i capaç de respondre a les necessitats de la gent gran, tot seguint les noves lleis universitàries amb clara vocació social pel que fa a l’impuls de més i millors oportunitats d’aprenentatge al llarg de tota la vida.

Què ofereix la universitat per a Gent gran

  • Programa universitari de 3 anys d’estudi (72 ECTS, 24 ECTS per curs). Cada curs es divideix en 2 semestres (1 ECTS = 25 hores lectives).
  • 2 dies de classe per setmana + sortides programades.
  • Continguts enfocats cap al creixement personal, intel·lectual, social, de relació... centrat en la funcionalitat del QUÈ s’aprèn, COM s’aprèn i com es RELACIONA amb l’actualitat.
  • Un punt de trobada i participació on les persones grans potencien el seu rol dinamitzador del seu propi context sociocultural.
  • El SEMINARI «vida social i cultural» és un espai d’ensenyament especialment concebut per treballar en petits grups. Té com a finalitat la posada en comú de les vessants teòriques i pràctiques dels continguts tractats en les assignatures.
  • Un cop finalitzat el 3r curs, els alumnes que hagin assolit satisfactòriament el Programa universitari, obtindran el Diploma d’Extensió Universitària.

Invisibles sense futur

 

Tracta sobre el moment en que la gent de la 3era edat es transforma en persones invisibles davant dels ulls de la societat.

dilluns, 26 de desembre del 2011

NUTRICIÓ DE LA GENT GRAN.

Els farmacèutics van fer públic un estudi que feia palès que un 22% de la gent
gran es troba en risc de patir desnutrició. Per evitar aquesta situació només
cal distribuir l’alimentació de manera equilibrada, a banda d'adaptar-la a les
característiques específiques d'aquest col·lectiu.

Entre els consells del Consell General de Farmacèutics consten els percentatges recomanats de cada grup d'aliments a aquestes edats.

Així, la gran majoria (60%) han de ser hidrats de carboni (patata, fruita, pa, arròs), una quarta part (25%), greixos (ous, llet, mantega, margarina, carn i peix) i un 15% de proteïnes (llet, llegums, peix, carn, ous).


La peça complementària seran les vitamines, molt útils per regular i millorar el
funcionament de l’organisme. En trobem, bàsicament, a la fruita i a les
hortalisses.

Dieta recomanada per a la gent gran: propietats i racions diàries

Greixos: aporten vitamines A, D i E i són rics en calories. En calen de tres a cinc racions al dia. Alguns exemples de ració són una cullerada sopera (10 ml o 12 g) en el cas de l’oli o
la maionesa o una porció individual (12 g) de mantega.

Verdures/hortalisses: aporten vitamines A i C i minerals (potasi, magnesi i calci). Se n’han de prendre dues o tres racions (un plat mitjà) al dia. Una d’aquestes ha de ser crua.

Fruites: dues o tres al dia. Són riques en sucre, fibra i vitamines A i C. Cal
menjar com a mínim un cítric (kiwi, taronja, mandarina...).

Aigua: s’ha de veure molt de líquid, encara que no se senti set. Entre 6 i 8 gots al dia, poden ser infusions, sucs, caldos i sopes.

Aliments proteics: carns, peix, llegums i ous tenen un alt valor dietètic, amb vitamines A i B i minerals, sobretot ferro, zinc i fòsfor.

Es recomana de dues a tres racions al dia i cal anar alternant els diversos aliments al llarg de la setmana. D’aquesta manera, per setmana s’han de menjar de dues a quatre racions de carn, de tres a quatre de peix, de dues a tres de llegums i un màxim de 4 ous. Les zones greixoses són
riques en colesterol, per això s’ha d'escollir la part magre de la carn i que la meitat del peix sigui blau.

Cereals: la pasta o l’arròs, el pa i la patata aporten hidrats de carboni, fibra i vitamina B. Cada dia se n’han de menjar de quatre a sis racions.

Lactis: són la principal font de calci, també aporten fòsfor, vitamines A, D i B, i proteïnes
de gran valor dietètic. Se’n recomanen tres o quatre racions al dia, com poden
ser: un got de llet, un iogurt etc...